Založ si blog

Pohovor do NCZI

Citujem ministra zdravotníctva Lengvarského: „Rezervy v elektronizácii máme obrovské, NCZI je pre mňa asi najväčším sklamaním.“

V článku na webovej stránke https://www.aktuality.sk/clanok/jkCmGXK/lengvarsky-robi-zo-zaciatku-roka-personalne-zmeny-do-narodneho-centra-zdravotnickych-informacii-posiela-krizovy-manazment/ je okrem iného napísané:

„Lengvarský robí zo začiatku roka personálne zmeny. Do Národného centra zdravotníckych informácií posiela krízový manažment.“

Podnikala som v oblasti mimoškolského vzdelávania – pripravovala som študentov na skúšky z matematiky a štatistiky na Slovensku, v Čechách a aj v Belgicku, Holandsku a inde. V roku 2019 som sa rozhodla vrátiť k práci v IT, ktorú som robila niekoľko rokov predtým než som začala podnikať. Naposledy som robila analytika dát v zdravotnej poisťovni, predtým manažérku novonavrhovaného podnikového informačného systému a predtým programátorku. Iba som chcela napísať, že mám skúsenosti s prácou v oblasti IT.

V septembri 2019 som si na veľkej rodinnej akcii vypočula rozhovor členky širšej rodiny, v ktorom sa pochválila, že má novú prácu v NCZI a po večeroch sa učí Excel z YouTubu. Pozrela som si ich webovú stránku a zistila, že majú viac voľných pozícii, ktoré by mi vyhovovali a na ktoré by som mohla byť prijatá. Poslala som do NCZI žiadosť o prijatie do zamestnania a oni mi veľmi rýchlo odpovedali.

Dobrý deň pani …. ,

Na základe nášho telefonického dohovoru Vás pozývam na osobný pohovor na pozíciu Špecialista reportingu.

Pohovor sa uskutoční v piatok 18. 10. 2019 o 10.00 hod na Dunajskej 68 v Bratislave.

V prípade akýchkoľvek otázok sa neváhajte na mňa obrátiť.

S pozdravom,

email_logo

Pracovníčka NCZI

Odbor riadenia ľudských zdrojov

Lazaretská 26

811 09 Bratislava

Slovenská republika

18.10.2019 som sa zúčastnila osobného pohovoru na pozíciu Špecialista reportingu. Pohovoru sa zúčastnili okrem pracovníčky z Odboru riadenia ľudských zdrojov ďalšie dve pracovníčky NCZI. Musím napísať, že ten pohovor bol príjemný. Prešli sme moje odborné vedomosti a skúsenosti. Pobavili sa na tom, že som do osobných záujmov v životopise uviedla štúdium odbornej literatúry. Posledná odborná otázka na pohovore bola, v čom robím časové rady. Ja som odpovedala, že v Exceli. Na konci pohovoru som sa ešte ubezpečila, že na danú pozíciu netreba plynulú angličtinu (lebo nehovorím po anglicky).

Poslednú ponúkanú prácu v IT som dostala ešte ako analytik dát v zdravotnej poisťovni. Bola to práca vo WHO (World Health Organization – Svetová zdravotnícka orgnizácia) v Ženeve. Vzhľadom na to, že som nehovorila dobre po anglicky, som sa pohovoru nezúčastnila. Ženevu aj budovu WHO som si aspoň pozrela. Počas pohovoru do NCZI som si uvedomila, že sa jedná o rovnakú pozíciu ako predčasom vo WHO. Povedala som to nahlas a pravníčky na pohovore boli zvedavé, ako to vyzerá vo WHO.

Pracovníčka Odboru riadenia ľudských zdrojov mi povedala, že na odpoveď si mám počkať 15 dní. Nepochybovala som o tom, že budem prijatá.

07.11.2019 mi prišiel tento mail:

Dobrý deň pani ….. ,

V prvom rade sa Vám chcem poďakovať za Váš čas strávený u nás na pohovore k pozícii špecialista reportingu.

Žiaľ, Vám musím oznámiť, že sme sa rozhodli pokračovať vo výbere iného kandidáta.

Prajem veľa úspechov v pracovnom ako aj osobnom živote.

Ďakujem za pochopenie.

S pozdravom,

email_logo

Pracovníčka NCZI

Odbor riadenia ľudských zdrojov

Lazaretská 26

811 09 Bratislava

Slovenská republika

Moja odpoveď na mail:

Dobrý deň pani ….. ,

ďakujem za odpoveď.

Na základe toho som sa rozhodla osloviť vašu spoločnosť: Pred nedávnom som sa ocitla vo väčšej spoločnosti v Bratislave a jedna pani z prítomných hostí povedala, že má novú prácu v NCZI. A dodala, že sa po večeroch učí Excel z YouTubu. Neverila som, že to stačí na prijatie do zamestnania a tak som si pozrela vašu webovú stránku a zistila, že niektoré pracovné pozície mi celkom vyhovovujú. Vyhovujú v zmysle, že spĺňam požiadavky na zamestnanca. A podľa vašej odpovedi a už spomínanej pani som zistila, že to ani nie je nutné.


Prajem šťastnú ruku pri výbere zamestnancov.

S pozdravom

RNDr. ….

„Excelovská jutuberka“ odišla z NCZI ešte skôr, ako som dostala odpoveď po pohovore. Dôvod nepoznám.

Odvtedy sledujem webové stránky NCZI a zvlášť voľné pozície. Pozícia Špecialista reportingu bola odstránená z webovej stránky NCZI až na začiatku februára 2020, na základe toho predpokladám, že bola obsadená k 01.02.2020. Krátko na to bola vyhlásená mimoriadná situácia v súvislosti s pandémiou Covidu-19. V auguste 2020 bola pozícia Špecialista reportingu v NCZI znovu voľná, uverejnené to bolo na inom pracovnom portáli. V novembri 2020 alebo v decembri 2020 bola znovu obsadená. Predpokladám tak na základe toho, že bola odstránená z webu NCZI.

Ak nemajú v NCZI viac pozícii Špecialista reportingu, tak sa sama seba pýtam, na základe čoho vyberajú vhodných kandidátov ? Častejšie obsadzovali už len pozíciu riaditeľa NCZI.

Vrátim sa k ministrovi zdravotníctva Lengvarskému.

Pozorne som sledovala aj posledný konkurz na riaditeľa NCZI. Laická verejnosť mala informácie len z médii, teda aj ja. Po výbere nového riaditeľa NCZI som si povedala, že k zlepšeniu činnosti NCZI môže dôjsť len vtedy, keď NCZI povedie odborník, ktorý nikdy nepracoval v štátnej správe.

Zároveň si myslím, že len výmena vedenia v NCZI nebude stačiť.

Počas pandémie Covidu-19 som čítala recenzie na ich webovej stránke a zakaždým som si pomyslela, len či na to majú odborníkov. Lebo som absolvovala pohovor v NCZI. Banková úradníčka, ktorá sa po večeroch učila Excel z YouTubu, bola prijatá (neviem na akú pozíciu) a odborník s 15-ročnou praxou a zodpovedajúcim vzdelaním skončil na úrade práce (Bc. Krajniak ma vyhodil z „Prvej pomoci“, stačí si prečítať blog Bc. Krajniak zrekapitulujem Vám Vašu „Prvú pomoc“ …).

Pre mňa ako analytika dát bolo obrovským šokom, keď počas 1. kola celoplošného testovania poslali do 2. kola celoplošného testovania na základe vypočítanej incidencie okresy, ktoré sa nemuseli testovať. Ako prvá na to upozornila Gelnica. Dáta spracovali na základe odberných miest, nie na základe toho, kde majú ľudia trvalý alebo prechodný pobyt. Stačilo sa v deň testovania vo väčšom množstve premiestniť na testovanie do susedného okresu. Ja som sa pri tomto zistení neskutočne pobavila. Gelnica sa pretestovala zbytočne (myslím si, že aj celé Slovensko). Štruktúra údajov vyzerala asi takto: Odberné miesto, okres, rodné číslo, adresa, ….). Spočítali za okres. Mohla byť aj 104 %-ná účasť v okrese.

Kto v tomto štáte takto rozmýšľal ? Kto sa podpísal pod toto spracovanie údajov ?

Ak tento blog číta niekto z NCZI, odkážte pracovníčkam, s ktorými som 18.10.2019 absolvovala pohovor, že časové rady by som už nerobila v Exceli. Existujú aj iné programy (Power BI) alebo programovacie jazyky (Python, jazyk R) a mnoho ďalších.

Na záver:

Počas pandémie Covidu-19 som nemohla vykonávať svoju prácu a tak som si stiahla program Power BI. Začala som v ňom robiť analýzy. Použila som štátne dáta zverejnené na stránkach ÚPSVaR, Sociálnej poisťovne, dáta o pozitívne testovaných na Covid-19 a iných. Štatistiky nezamestnaných zverejňujem už pravidelne v blogu pravda.sk. Čo ma zarazilo, bola štruktúra a kvalita štátnych dát. Chcela som na mape Slovenska zistiť, kde je najviac dlžníkov Sociálnej poisťovne, nedalo sa. Podobne dáta počas Covidu-19. Existuje softvér, ktorý dokáže pracovať s údajmi z rôznych zdrojov, ale museli by mať rovnakú štruktúru (adresa, …) a kvalitu údajov (Prešov, Presov, atď.).

Ja som pri projekte Štatistiky nezamestnaných spolupracovala s pracovníkom zo Štatistického úradu SR. Existuje štátny analytik, ktorý by navrhoval štruktúru údajov tak, aby jednotlivé systémy mohli medzi sebou komunikovať ? Nie systémy v rámci zdravotníctva, ministerstva práce, … ale v rámci celého Slovenska ?

Nezamestnanosť a sociálne dávky v tabuľkách, grafoch a mapách (aktualizované k 2022-12)

05.02.2023

Chcela som sa počas pandémie naučiť niečo nové a tak som si stiahla program Power BI (softvér na analýzy dát). Potrebovala som nejaké dáta a použila som na to dáta zo štatistiky zverejnenej na webovej stránke https://www.upsvr.gov.sk/statistiky.html. Dávam to do blogu pre tých, ktorí by si to chceli pozrieť. Údaje zverejnené na webovej stránke ÚPSVaR sú z ich databázy. [...]

Nezamestnanosť a sociálne dávky v tabuľkách, grafoch a mapách (aktualizované k 2022-11)

30.12.2022

Chcela som sa počas pandémie naučiť niečo nové a tak som si stiahla program Power BI (softvér na analýzy dát). Potrebovala som nejaké dáta a použila som na to dáta zo štatistiky zverejnenej na webovej stránke https://www.upsvr.gov.sk/statistiky.html. Dávam to do blogu pre tých, ktorí by si to chceli pozrieť. Údaje zverejnené na webovej stránke ÚPSVaR sú z ich databázy. [...]

Čo sľúbili, to dodržali.

29.12.2022

V Lidli v Zakopanom visia skoro nad všetkými potravinami takéto oznamy (písala som o tom už v blogoch Lidl Poľsko vs. Lidl Slovensko a 13.07.2022 vs. 21.05.2022): Neskôr pri základných potravinách pribudli ďaľšie zľavy (oznam na červenom podklade): Z KARTA Dužej rodziny 10% taniej! A ešte k tomu pribudli akcie na druhý, tretí, … tovar -25%, -32%, …, -75%. Tento [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 79589x
Priemerná čítanosť článkov: 3460x

Autor blogu

Kategórie