Založ si blog

Nezamestnanosť a sociálne dávky v tabuľkách, grafoch a mapách (aktualizované k 2022-08)

Chcela som sa počas pandémie naučiť niečo nové (nebolo čo robiť) a tak som si stiahla program Power BI (softvér na analýzy dát). Potrebovala som nejaké dáta a použila som na to dáta zo štatistiky zverejnenej na webovej stránke https://www.upsvr.gov.sk/statistiky.html. Dávam to do blogu pre tých, ktorí by si to chceli pozrieť.

Údaje zverejnené na webovej stránke ÚPSVaR sú z ich databázy. Moja databáza je iba z údajov zo štatistiky zverejnenej na spomínanej webovej stránke a preto som nedokázala urobiť lepšie analýzy. Reporty som robila iba podľa toho, čo ma zaujímalo. Mapa obcí sa načítava trochu dlhšie, chce to trpezlivosť. Návod pre tých, ktorí sa nestretli s týmto softvérom, je na stránke Návod. Kliknite na číslo medzi zátvorkami, zobrazia sa vám všetky stránky. Stačí si vybrať stránku. Výber stránok je podobný excelu. Obdobie si zmeníte kliknutím na dátum. Kliknúť môžete na čokoľvek, nezmažete žiadny údaj. Je lepšie si to pozrieť v novom okne (link je uvedený v texte ďalej).

Nezamestnanosť:

Sociálne dávky:

Štruktúra UoZ podľa profesie (SK ISCO-08) vykonávanej bezprostredne pred zaradením do evidencie a Štruktúra UoZ podľa odvetvia posledného zamestnávateľa (SK NACE)-zamestnanie bezprostredne pred zaradením do evidencie:

Tu je link pre tých, ktorí si to chcú pozrieť v novom okne:

https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiZGNjY2RhMDUtMzIyNS00ZDc5LTg5MmItODYzZGFiYzczM2E0IiwidCI6IjQ0ZTIyZjNkLWQ5ODctNDNmMS04YjM3LTA2ZGNjY2E5NmNjNyIsImMiOjl9&pageName=ReportSectionf7c59df9702c0588a771

Komentár autora blogu:

Pribižne 100 000 uchádzačov o zamestnanie v mesačnej evidencii UoZ nikdy nepracovalo, sú v tabuľke v stĺpci UoZ bezprostredne pred evidenciou bez zamestnania. Počas pandémie Covidu-19 si mohol každý z nich požiadať o pomoc v hmotnej núdzi, predpokladám, že každý z nich mal na ňu právny nárok, pretože nikdy nepracoval. Navyše v súvislosti s mimoriadnou situáciou nastali od 15.10.2020 zmeny v poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi, ktoré boli uvedené na https://www.employment.gov.sk/sk/koronavirus-pracovna-socialna-oblast/hmotna-nudza/.

„Príjemcom pomoci v hmotnej núdzi, ktorí v čase krízovej situácie nemôžu z dôvodu prekážky na strane organizátora alebo z dôvodu nariadenia karanténneho opatrenia a alebo izolácie vykonávať činnosti zakladajúce nárok na aktivačný príspevok, sa bude poskytovať ochranný príspevok v sume 37,30 eura mesačne.“ V roku 2021 a 2022 sa výška ochranného príspevku zvýšila.

10.12.2020 sa konalo stretnutie v Prezidentskom paláci na pozvanie prezidentky SR. Zúčastnilo sa ho päť občanov, z nich traja sa nenašli v opatreniach „Prvej pomoci“ napriek tomu, že v marci 2020 a aj predtým pracovali. Prišli o prácu kvôli opatreniam počas vyhlásenej mimoriadnej situácie v dôsledku pandémie Covidu-19. Jednou z nich som bola aj ja. Traja ľudia v čase stretnutia u prezidentky SR nemali právny nárok na žiadnu finančnú pomoc od štátu. Napriek tomu, že v Ústave SR je uvedené:

Piaty oddiel

HOSPODÁRSKE, SOCIÁLNE A KULTÚRNE PRÁVA

Čl. 35

(1) Každý má právo na slobodnú voľbu povolania a prípravu naň, ako aj právo podnikať a uskutočňovať inú zárobkovú činnosť.

(2) Zákon môže ustanoviť podmienky a obmedzenia výkonu určitých povolaní alebo činností.

(3) Občania majú právo na prácu. Štát v primeranom rozsahu hmotne zabezpečuje občanov, ktorí nie z vlastnej viny nemôžu toto právo vykonávať. Podmienky ustanoví zákon.

(4) Zákon môže ustanoviť odchylnú úpravu práv uvedených v odsekoch 1 až 3 pre cudzincov.

Traja občania SR napriek tomu, že nie z vlastnej viny nemohli právo na prácu vykonávať, neboli hmotne zabezpečení.

Vláda SR v rozpore s Ústavou SR nezabezpečila pracujúcich občanov SR, nezabudli tak urobiť pre nikdy nepracujúcich občanov. Historicky sa tak na Slovensku stalo prvýkrát, že nikdy nepracujúci občan bol „povýšený“ nad pracujúceho občana. Po celý čas premýšľam, či „Prvú pomoc“ podpísala aj prezidentka SR. Ak to je niekde uvedené, napíšte mi to do komentárov.

Vyberte si v projekte obec Jarovnice. V období 2022-08 nikdy nepracovalo 86,92 % z evidovaných nezamestnaných v obci, ich priemerný vek bol 35,88 rokov. V období 2020-11 nikdy nepracovalo 85,07 % z evidovaných nezamestnaných v obci, ich priemerný vek bol 35,32 rokov. Nárok na pomoc od štátu počas pandémie Covidu-19 mali. Čo k tomu dodať ?

Zdroj dát v projekte (je aj na stránke Úvod):

Na stránkach, ktorých názov začína slovom okresy, sú dáta z týchto súborov:

https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/nezamestnanost-mesacne-statistiky/2019.html https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/nezamestnanost-mesacne-statistiky/2020.html https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/nezamestnanost-mesacne-statistiky/2021.html https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/nezamestnanost-mesacne-statistiky/2022.html

Na stránkach, ktorých názov začína slovom obce alebo štruktúra UoZ podľa profesie, resp. odvetvia, sú dáta z týchto súborov:

https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/mesacne-statistiky-miest-a-obci/2020.html https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/mesacne-statistiky-miest-a-obci/2021.html https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/mesacne-statistiky-miest-a-obci/2022.html

Na stránkach, ktorých názov začína slovom hmotná núdza, sú dáta z týchto súborov:

https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/socialne-veci-statistiky/2020.html https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/socialne-veci-statistiky/2021.html https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/socialne-veci-statistiky/2022.html

Mapy:

https://www.geoportal.sk/sk/zbgis/na-stiahnutie/

Územnosprávne členenie Slovenska:

http://datacube.statistics.sk/#!/view/sk/VBD_DEM/om7101mr/v_om7101mr_00_00_00_sk

Výpočet: vlastný

Nezamestnanosť a sociálne dávky v tabuľkách, grafoch a mapách (aktualizované k 2022-12)

05.02.2023

Chcela som sa počas pandémie naučiť niečo nové a tak som si stiahla program Power BI (softvér na analýzy dát). Potrebovala som nejaké dáta a použila som na to dáta zo štatistiky zverejnenej na webovej stránke https://www.upsvr.gov.sk/statistiky.html. Dávam to do blogu pre tých, ktorí by si to chceli pozrieť. Údaje zverejnené na webovej stránke ÚPSVaR sú z ich databázy. [...]

Pohovor do NCZI

03.01.2023

Citujem ministra zdravotníctva Lengvarského: „Rezervy v elektronizácii máme obrovské, NCZI je pre mňa asi najväčším sklamaním.“ V článku na webovej stránke https://www.aktuality.sk/clanok/jkCmGXK/lengvarsky-robi-zo-zaciatku-roka-personalne-zmeny-do-narodneho-centra-zdravotnickych-informacii-posiela-krizovy-manazment/ je okrem iného napísané: „Lengvarský robí [...]

Nezamestnanosť a sociálne dávky v tabuľkách, grafoch a mapách (aktualizované k 2022-11)

30.12.2022

Chcela som sa počas pandémie naučiť niečo nové a tak som si stiahla program Power BI (softvér na analýzy dát). Potrebovala som nejaké dáta a použila som na to dáta zo štatistiky zverejnenej na webovej stránke https://www.upsvr.gov.sk/statistiky.html. Dávam to do blogu pre tých, ktorí by si to chceli pozrieť. Údaje zverejnené na webovej stránke ÚPSVaR sú z ich databázy. [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 78900x
Priemerná čítanosť článkov: 3430x

Autor blogu

Kategórie