Založ si blog

Bola som u pani prezidentky

citujem z Facebookovej stránky pani prezidentky:

„Rozprávala som sa s pani, ktorá počas prvej vlny pandémie prišla o prácu. Dostala sa jej len minimálna pomoc, keďže v minulom roku mala zdravotné problémy, pre ktoré nepracovala a rozhodla sa na tri mesiace ukončiť dobrovoľné poistenie do Sociálnej poisťovne. Stratila tak nárok na výraznejšiu pomoc štátu.“

Týždeň po návšteve u pani prezidentky ma vyradili z ďalšieho opatrenia. Tu je vyjadrenie pracovníčky Úradu práce:

Citujem z jej mailu:

„Dotácia na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu podľa § 3 nariadenia vlády SR č. 10/2020 Z.z. o niektorých opatreniach v oblasti dotácii  v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID – 19 v znení neskorších predpisov ( ďalej len ,,nariadenie,,)

Fyzické osoby, ktoré v čase krízovej situácie prestali vykonávať činnosť, z ktorej im plynul príjem a zároveň nemajú žiaden iný príjem, môžu požiadať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len úrad) o poskytnutie dotácie na podporu humanitárnej pomoci( ďalej len ,,SOS dotácia,,). SOS dotáciu je možné poskytnúť najskôr od mesiaca, v ktorom žiadateľ predložil úradu žiadosť o poskytnutie SOS dotácie. Na poskytnutie SOS  dotácie žiadateľ nemá právny nárok.

Oprávnený žiadateľ je fyzická osoba, ktorá v čase krízovej situácie tzv. druhej vlne pandémie ( od mesiaca október 2020)prestala vykonávať činnosť, ktorá zakladá nárok na príjem a nemá iný príjem zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatne zárobkovej činnosti.  Zároveň žiadateľ o dotáciu musí  spĺňať aj ( jednu z podmienok nároku )nasledovnú podmienku:  

·        Nie je poberateľom dávky nemocenského poistenia alebo obdobnej dávky zo zahraničia

·        Na základe uvedeného bola poskytnutá SOS dotácia  od mesiaca 10/2020   v sume 300 Eur mesačne, ktorá bola vyplatená v mesiaci 12/2020.

·        V mesiaci 11/2020 vám boli vyplatené dávky nemocenského poistenia, na základe čoho nie je splnená jedna z podmienok nároku  na SOS dotáciu“  

Na základe toho, že som bola poberateľom dávky nemocenského poistenia 8 dní v mesiaci november 2020 /bola som pozitívne testovaná na covid-19, dostala som 74,30 eur/, mi nepatrí finančná pomoc vo výške 300 eur !!!! Prečo nedopočítali rozdiel do 300 eur a neposlali mi 225,70 eur ?

Ja nemám nárok ani na dávku v hmotnej núdzi, ani na životné minimum ?

Toto je odpoveď pre všetkých, ktorí sa pýtali na základe čoho si pani prezidentka pozvala ľudí do Prezidentského paláca v súvislosti s pandémiou a ich životom počas nej:

Stačí celý rok riešiť pomoc od štátu, nenájsť sa v žiadnych opatreniach, napísať stovky mailov ministrovi práce, premiérovi, pani prezidentke a nedostať žiadnu odpoveď, ktorá by niečo vyriešila. V mojom prípade to boli zdravotné problémy, pre ktoré som neplatila odvody do Sociálnej poisťovne počas 3 mesiacov. Platila som ich dobrovoľne a v januári som sa ich rozhodla prestať platiť v súvislosti s tým, že som to finančne nezvládala. Na základe toho som nebola ako SZČO zaradená do opatrenia č.2. Bola som v minulom roku na dvoch operáciách, napriek tomu som za posledné dva a pol roka zaplatila do Sociálnej poisťovne dobrovoľne viac ako 4000 eur a predtým povinne 8000 eur !!!! Skončila som na Úrade práce a dnes iba žobrem. To je cesta do Prezidentského paláca, nie pre poctu, ale pre žobranie …

Nezamestnanosť a sociálne dávky v tabuľkách, grafoch a mapách (aktualizované k 2022-12)

05.02.2023

Chcela som sa počas pandémie naučiť niečo nové a tak som si stiahla program Power BI (softvér na analýzy dát). Potrebovala som nejaké dáta a použila som na to dáta zo štatistiky zverejnenej na webovej stránke https://www.upsvr.gov.sk/statistiky.html. Dávam to do blogu pre tých, ktorí by si to chceli pozrieť. Údaje zverejnené na webovej stránke ÚPSVaR sú z ich databázy. [...]

Pohovor do NCZI

03.01.2023

Citujem ministra zdravotníctva Lengvarského: „Rezervy v elektronizácii máme obrovské, NCZI je pre mňa asi najväčším sklamaním.“ V článku na webovej stránke https://www.aktuality.sk/clanok/jkCmGXK/lengvarsky-robi-zo-zaciatku-roka-personalne-zmeny-do-narodneho-centra-zdravotnickych-informacii-posiela-krizovy-manazment/ je okrem iného napísané: „Lengvarský robí [...]

Nezamestnanosť a sociálne dávky v tabuľkách, grafoch a mapách (aktualizované k 2022-11)

30.12.2022

Chcela som sa počas pandémie naučiť niečo nové a tak som si stiahla program Power BI (softvér na analýzy dát). Potrebovala som nejaké dáta a použila som na to dáta zo štatistiky zverejnenej na webovej stránke https://www.upsvr.gov.sk/statistiky.html. Dávam to do blogu pre tých, ktorí by si to chceli pozrieť. Údaje zverejnené na webovej stránke ÚPSVaR sú z ich databázy. [...]

Rusko, Deň víťazstva, Červené námestie, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi chcú navýšiť raketový arzenál, odradiť nepriateľov 'testovať sily Ruska'

07.05.2024 06:25

Rusi zvyšujú výrobu zbraní. USA predpokladajú, že tento rok vyrobí Rusko viac munície ako všetkých 32 členov NATO dohromady.

Hrad Likava, Likavka, Ružomberok

Najväčší hrad na Liptove opravia za milióny eur. Pre návštevníkov chystajú novinky

07.05.2024 06:00

Stredovekej pamiatke „odklepli“ veľký balík peňazí. Pribudnú tam nové priestory aj moderné prvky.

Ukrajina,

Škoda ukrajinských zbraní na zničenie Krymského mosta? Rusi si už našli iné vojenské trasy

07.05.2024 06:00

Organizácia Molfar sa pozrela na železničnú dopravu prúdiacu po Krymskom moste. Vyzerá to tak, že z vojenského hľadiska to nie je významný terč.

WC, toaleta, záchody

Britská vláda chce, aby v nových budovách v Anglicku boli povinne oddelené toalety

07.05.2024 05:55

Britská vláda chce uzákoniť povinnosť, aby v nových verejných budovách v Anglicku boli oddelené toalety pre mužov a ženy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 80368x
Priemerná čítanosť článkov: 3494x

Autor blogu

Kategórie